Határtalanul 2023

1. nap

2023.05.08.

Reggel 7 óra után indultunk Egyházasrádócról. A Dési Huber István Általános Iskola tanulóit Szombathelyen felvettük, majd elindultunk a nagy útra. Bábolnán pihentünk egy fél órát, majd folytattuk az utunkat. Budapesten áthaladva megtekintettük az utunkba eső nevezetességeket. Még Magyarországon egy rövid pihenőt tartottunk, majd átléptük a szlovák határt.

Első célállomásunk Fülek vára volt. Az ottani idegenvezető bemutatta a vár történetét, majd megnéztük az állandó kiállítást és körbesétáltunk a várfalon. A ma már csak romjaiban látható vár még mindig csodálatosan tükrözi egykori nagyságát, gazdagságát. Évtizedeken keresztül tartottak itt megyegyűléseket és itt kiáltották ki 1682-ben Thököly Imre erdélyi fejedelmet Magyarország királyává is.

A fárasztó séta után ismét buszra szálltunk, majd elindultunk Krasznahorka vára felé. A várat csak kívülről lehetett megtekinteni a felújítási munkálatok miatt bizonyára belülről is nagyon szép lehet. A fotózás után indultunk a szállásunkra. A szobák elfoglalása után tettünk egy sétát a településen, Várhosszúréten, majd egy rövid sportolás után megvacsoráztunk.

2. nap

2023.05.09.

Kedden délelőtt a világörökség részét képező Gombaszögi Barlang gyönyörű cseppköveit nézhettük meg. A Gombaszögi-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park legjelentősebb barlangjai közé tartozik. Főleg szalmacseppköveiről ismert.

A Szlovák- és Aggteleki-karszt barlangvilága keretében a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. A barlangtúra után megnéztük a környék látnivalóit, majd Kassára indultunk. Szlovákia második legnagyobb városa, az ország délkeleti központja, Kassa. A Hernád folyó mentén kialakult város gazdag történelemmel és kulturális örökséggel rendelkezik. A 242,768 km² területű város szlovák neve Košice. Lakossága majdnem 240 000 fő, magyar lakossága folyamatosan csökken.

Kassán először a Szent Erzsébet dómot tekintettük meg, melyet 1380 táján kezdték el építeni. Részt vett a munkálatok egy részében Steindl Imre is, aki az Országházat  tervezte Magyarországon. A legszebb műkincse a Főoltár, ami 48 gótikus táblaképet tartalmaz. II. Rákóczi Ferenc 1906. október 29-én hazahozott hamvait a dóm altemplomában helyezték el. A Rodostóból hazahozott sírköveket a kripta feletti Szent István-kápolna falában helyezték el. Az újratemetés évfordulóján minden évben koszorúk borítják el a sírokat. Mi is elhelyeztük tiszteletünk jeleként saját koszorúnkat. A kassai városnézés után ebédeltünk, majd a „rozsnyói ház” megtekintése után visszaindultunk a szállásunkra.

3. nap

2023.05.10.

Határtalanul kirándulásunk 3. napjának első úticélja Lőcse városa volt, ahová hosszú, de lenyűgöző szerpentines úton jutottunk el. Távolban a Magas-Tátra havas hegyvonulatait csodálhattuk meg.

Lőcsén megismerkedtünk a „lőcsei fehér asszony” történetével, majd megtekintettük a Szent Jakab templomot és kis sétát is tettünk a városközpontba. A „szégyenketrec” különleges élmény volt a számunkra.

Következő állomásunk Késmárk volt, ahol Thököly Imre sírjánál tettük tiszteletünket.

A nap utolsó programjaként a csodálatos betléri Andrássy kastély következett, mely a történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya, az Andrássyak egykori vadászkastélya. Az Andrássy család egészen a második világháború végéig a kastélyban élt. A kastélyt övező csodálatos 81 hektáros park a legnagyobb történelmi botanikus kert Szlovákiában.

 4. nap

2023.05.11.

A kirándulás utolsó napját reggelivel kezdtük, majd csomagolással folytattuk, és elhagytuk eddigi szállásunkat.

Első állomásként ezen a napon Alsósztregovára mentünk, ahol megnéztük a Madách-kastélyt. A kastélyban előszőr az író lakó- és dolgozószobáját tekintettük meg, majd megismerkedtünk Az ember tragédiája tartalmával, főbb gondolataival. Végül a kastélyparkban az író síremlékénél tettünk látogatást.

Innen utunk Mikszáthfalvára vezetett, ahol a Mikszáth emlékházban meghallgattuk az író életéről és munkásságáról szóló tájékoztatót. 1847. január 16-án itt született Mikszáth Kálmán, az egyik legnagyobb magyar regényíró és novellista.

Szülőházát ugyan 1968-ban lebontották, de a ma kis emlékkiállításnak helyet adó épület, melyben Mikszáth a gyermek és ifjúkorát 1852-72 között töltötte, szerencsére ma is áll.

A falu hivatalos neve 1899-ig Szklabonya volt, ekkor Kürtabony lett, majd Mikszáth Kálmán írói működésének 40. éves jubileumán, tiszteletből Mikszáthfalvára módosították.

Egy kis játékkal fejeztük be a „hivatalos” programot, majd visszaültünk a buszba. Gondolataink már az otthon körül forogtak, indultunk haza, Magyarországra.